A „KÖZÉP-DUNÁNTÚLI PIROS” TÚRA KIÍRÁSA

A „Közép-Dunántúli Piros” túra célja: hogy a túraútvonal bejárása során a résztvevõk megismerjék a Közép-dunántúli Régió-t, a Bakony, a Vértes és a Gerecse kevésbé ismert tájait, nevezetességeit.

A túra irányítója: a Fejér-, Komárom-Esztergom-, és Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség közösen.

A túra útvonala: a füzet térképein feltüntetett nyomvonalon haladó, a Veszprém megyei Zirctõl a Komárom-Esztergom megyei Piszke v.m.-ig húzódó, 296 km hosszúságú piros sávval jelzett turistaút.

Ellenõrzõpontok: a füzet térképein bélyegzõvel jelzett helyek, amelyek megnevezése az igazolás céljára bekeretezett részeknél található meg.

A túra teljesítése: hatéves kortól bárki, bármely irányba, bármilyen szakaszokra bontva, gyalog, sível (vegyesen is) teljesítheti. A túra idõpontja és idõtartama tetszõleges. A túra többször is teljesíthetõ.

A teljesítés igazolása: a füzet megfelelõ helyére beütött bélyegzéssel és keltezéssel történik. Valamennyi ellenõrzõ ponton kell pecsételni. Bélyegzési lehetõség hiányában az áthaladást bizonyító, igazolásul szolgáló jel v. felirat feljegyzése szükséges. Ezek hiányában a pontot és a személyt együtt ábrázoló, felismerhetõ fotók szintén igazolásul szolgálhatnak. Egy-egy túraszakasz megszakításakor a befejezést és az újrakezdést is igazolni kell.

Díjazás: az útvonal végigjárása után az igazoló füzetet a területileg illetékes Természetbarát Szövetséghez kell eljuttatni, ahol a teljesítést ellenõrzik, igazolják és a kitûzõ vagy jelvény, ill. oklevél kiadásáról intézkednek. Az illetékes megyei Természetbarát Szövetség a teljesítõkrõl nyilvántartást vezet.

A tájegységi útvonalszakasz teljesítõje kitûzõt és emléklapot kap (átadása a megyei természetbarát találkozón történik). A túra elõírt teljes útvonalának teljesítõje tûzzománc jelvényt és oklevelet kap (átadása a régiós természetbarát találkozón történik).

A túra útvonalát sem természetbarát szakosztályok, sem egyéb szervek, szervezetek, illetve egyének nem változtathatják meg. Az ilyen irányú javaslatokat, vagy igényeket az illetékes természetbarát szövetséghez kell eljuttatni.

TANÁCSOK A TÚRA TELJESÍTÉSÉHEZ

Bélyegezni azon a helyen (község, vasútállomás, turistaház, szálláshely, stb.) kell, ahol azt az igazoló füzet megfelelõ bekeretezett rovata elõírja.

Bélyegzésként elsõsorban a túramozgalomhoz kiadott bélyegzõk lenyomata, esetleg más túramozgalmaknak a „Közép-Dunántúli Piros” túrával azonos ellenõrzõpontjain található bélyegzõi (Pl. Országos Kéktúra, Fejér Megyei Természetjárója, stb.) használhatók. Megfelelõ igazolás ezen kívül az adott útvonalszakaszon rendezett teljesítménytúrák, egyéb természetbarát rendezvények bélyegzõje, vagy bármilyen bélyegzõ lenyomata, amely az adott település (hely) neve szerepel, valamint a sorszámozott TKM bélyegzõk is. Dátum jelölés történhet a vasútállomásokon és a postahivatalokban. A túrákra ajánlatos bélyegzõpárnát vinni magukkal, mert a kihelyezett bélyegzõk festékellátása folyamatosan nem biztosítható.

Az adott helyeken a bélyegzés lehetõsége megállapodásban rendezett, ennek ellenére követelõ módon sehol ne lépjünk fel.

Kérjük, hogy az esetleges útjelzési vagy egyéb problémákat az illetékes természetbarát szövetségnek idõpont és helymegjelöléssel haladéktalanul jelezzék.

Kiadja:

Fejér Megyei Természetbarát Szövetség
8000 Székesfehérvár, Piac tér 12-14.
Tel.: 22 / 316-480 Fax: 22 / 316-028
E-mail: info@fejer-tura.hu, www.fejer-tura.hu

Komárom-Esztergom Megyei Természetbarát Szövetség
2800 Tatabánya, Népház u. 3.
Tel./Fax: 34 / 510-502, 34 / 510-503
E-mail: gerecseivv@freemail.hu

Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség
8200 Veszprém, Wartha Vince u. 3.
Tel.: 88 / 426-211 Fax: 88 / 564-941
E-mai: veszptermeszetbar@vnet.hu, www.utilap.ini.hu

A füzetet szerkesztette és a nyomdai elõkészítést végezte:
TÁJOLÓ 98 Térképészeti Iroda Bt.
8000 Székesfehérvár, Budai út 101.
Tel.: 22 / 504-743 Tel./Fax: 22 / 504-742
E-mail: tajolobt@axelero.hu

Az útvonalat helyszínelték:

az illetékes Megyei Természetbarát Szövetségek Technikai Bizottságai

Adatgyûjtés lezárva: 2004. március 18.
Az ismertetõ anyagot összeállította: Kalmár László
Az igazoló füzet beszerezhetõ:
az illetékes Megyei Természetbarát Szövetségeknél

személyesen, vagy postai rendeléssel.

Közép - Dunántúli Piros túra útvonala és igazolófüzete

túraútvonal

Közép - Dunántúli Piros túra útvonala és igazolófüzete
- n a g y í t á s -