fejlec
Beszámoló a TeSz 2007. évi tevékenységéről

Természetvédelmi Szolgálat (TeSz) beszámoló a 2007. évi tevékenységről

 

-- A 2007. február közepén ülésezett Természetvédelmi Szolgálat (TeSz) Intéző Bizottság (IB) elhatározása nyomán március 12-én a megyei TeSz vezető (Dr. Banizs Károly) a FMTSz főtitkárral (Kertész I.) Csákváron járt a Vértes Natúr Park vezetőjénél (Viszló Levente) az éves megyei TeSz találkozót megbeszélendő, és az együttműködés lehetőségeiről tárgyalni.

-- A TeSz IB ülése március 14-én az áprilisi megyei találkozó részleteinek megbeszélésére.

-- A Környezet- és Természetvédők Országos Tanácskozásán, március 16-17-18-án, Kecskeméten megyénkből Kertész István FMTSz főtitkár és Dr. Banizs Károly elnökségi tag, me-gyei TeSz vezető vett részt.

-- A Barátság Házában április 4-én Természetfotó Kiállítás nyílt a Városi Természetbarátság Szövetség rendezésében, ahol TeSz tagok természetfotói is részt vettek. Dr. Banizs Károly vetítéses élménybeszámolót tartott ecuadori utazásáról.

-- Az éves szokásos értékelő megyei TeSz találkozó április 14-én (szombaton) volt Csákváron a Geszler Házban. Az éves értékelés után a jutalmak átadása keretében 4. alkalommal került átadásra a Filep László Természetvédelmi Díj, melyet Kürtös Károly tagtárs kapta. Köszöntötték a TESZ megalakulásának 45. évfordulóján a még élő alapító tagokat (Dobos János, Gerebics Lajos, Németh Gyula, Varró Gusztáv, Vanka Imre, Vadányi Istvánné). Dobos János egészségi állapota miatt nem volt jelen, április 17-én Dr. Banizs Károly és Varró Gusztáv személyesen keresték fel otthonában, és adták át a díszoklevelet és ajándékot.

-- A TeSz IB április 26-án tárgyalta a megyei találkozón elhangzottakat. Az együttműködési javaslatokkal kapcsolatban az fogalmazódott meg, hogy a néhány napon belül kezdődő országos TeSz találkozón előkerülő javaslatok figyelembevételével lépjünk tovább.

-- Az Országos TeSz Találkozót Bázakerettyén (Zala megye) április 28-29-30-án rendezték. A találkozón Dr. Banizs Károly TeSz vezető és Kertész István FMTSz főtitkár vett részt. Az előrejelzéseknek megfelelően a mozgalom megújulási szándékáról is szó volt, de ezek maradtak ötletszinten, számunkra közvetlenül hasznosítható nem volt. Viszont azt elhatározták, év folyamán ezzel kapcsolatban lesznek további lépések.

-- Számos Tesz tag vett részt a Zirc vasútvonal megmentéséért szervezett április 28-ai bakonyi kiránduláson.

-- Dr. Banizs Károly TeSz vezető május 21. – június 28. írta meg az 50 éves jubileumi év-könyv TeSz fejezetét. Októberben a teljes kiadvány lektorálásában is részt vett.

-- Számos TeSz tag részt vett október 14-én a Magyar Természetbarát Szövetség „hogyan tovább” vitanapján a Pákozd-Sukorói Arborétumban. A vitában sok érdekes ötlet elhangzott, de nem tudni, ezzel az öszejövetellel valójában lépett-e előre a mozgalom a megújulás útján.

-- A Vadex Zrt. Soponyai Erdészeti Telepén rendeztük szokásos őszi TeSz összejövetelünket. A csapat megismerte a telephelyet, rövid kirándulás is volt. Vetítéses előadás hangzott el a globális természet- és környezetvédelmi problémákról, az ökolábnyom fogalmáról (az elő-adó Dr. Banizs Károly volt).  Megemlékeztünk az év során elhunyt tagtársainkról (Sűdy Árpád, Párniczky József, Bertalan Tibor, Kiss Terézia).

-- Jelenleg a taglétszám 50, az elmúlt években kisfokú fiatalítást sikerült elérni. Ettől az évtől az aktív tagi tevékenységet szigorúbban bíráljuk el. 

-- A Megyei Közgyűlés Környezetvéd. és Vidékfejl. Bizottságától 50 eFt támogatást kaptunk.

Székesfehérvár, 2008. április
Dr. Banizs Károly, Megyei TeSz vezető

www.fejer-tura.hu
www.webszerk.hu