2018. október 13-án, a Sóstói tanösvényen tizedik alkalommal került megrendezésre a Csillagok nyomában éjszakai túra.
Tizedik alkalommal fogott össze a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló, a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség és a Gaja Környezetvédő Egyesület és rendezte meg ezt a túrát.

 

Az éjszakai túra útvonalát Székesfehérváron, a Sóstói tanösvényen alakítottuk ki, kb. 4 km hosszúságban. A pályán öt állomást érintve nyerhettek bepillantást a diákok a megfigyelő csillagászat egyes területeibe szabad szemes és távcsöves megfigyelések révén, eközben megtapasztalhatták a természetjárás örömeit és általános környezetvédelmi kérdésekkel is foglalkozhattak. A részvétel speciális előismereteket nem igényelt. A programot úgy állítottuk össze, hogy felhős időben is sok érdekességgel találkozzanak a diákok.

 

95-en jöttek el, hogy csillagászati és környezetvédelmi ismeretekkel gazdagodjanak, közben pedig a természetjárók szeretetét élvezhessék. 13 csapat indult útnak a kb. 4 km-es távnak, amiből 8 általános és 5 középiskolás csoport vett részt.
A rendszeresen visszatérő iskolák mellett 2 új iskola is hozott tanulókat, ami öröm számunkra.

A Fejér Megyei Természetbarát Szövetség teremtette meg azt a környezetet (bóják, sütemény, meleg tea, zsíros kenyér, igazolófüzet), amellyel egy teljesítménytúra érzését tudtuk nyújtani, közben a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló önkéntesei segítségével a szakmai hátteret biztosította. A Gaja Környezetvédő Egyesületnek köszönhetően érdekes és hasznos tudásra tehettek szert a fenntartható életmód témakörében a gyerekek, továbbá kiadványokkal és ruhaszatyorral kedveskedtek a vendégeknek.

 

A jubileumi rendezés során csillagos égbolt várta a résztvevőket, így lehetőség volt csillagászati megfigyeléseket végezni. Szabad szemmel a csillagképeket ismerhették meg, távcsövekkel pedig csillagokból álló halmazt és egy kettős csillagot vizsgálhattak a gyerekek.

Ebben az évben két új elem került be a feladatok közé. A természetjárás kapcsán megmutattuk, hogyan mérhetnek távolságot eszközök nélkül, lépésszámlálás segítségével és a laptájoló használatát mutattuk még be a gyerekeknek. A csillagászat témakörében pedig a csillagok színképének vizsgálatáról is szó esett.

A rendezvény egyik legfontosabb értéke, hogy az állomásokon többségében fiatalok vannak, akik minden évben várják ezt az alkalmat és szívesen jönnek el, hogy továbbadják a résztvevő diákoknak csillagászati ismereteiket.

 

A képeket Bálint Zoltán készítette:

P1120982.JPG - a résztvevő gyerekek a laptájoló használatával ismerkednek

P1120996.JPG - Perseus ikerhalmaz (egy csillaghalmaz) megtekintése látcsővel

P1130012.JPG - Albireo (kettőscsillag) megfigyelése távcsővel

P1130020.JPG - a színképek szemléltetéséhez különböző fényforrásokat mutattunk be.

P1130030.JPG - Világidő séta: 50 méter hosszú, mécsesekkel kirakott sétáló úton a Világegyetem születésétől napjaink bemutattuk a legfontosabb történeti eseményeket (pl. Föld születése, az ember megjelenése a Földön, stb.)

 

Üdv.: Csorvási Robi